Categorieën
Mijn Tijdschema

Werken aan effectieve lessen op basis van wetenschappelijke inzichten

Yaëlle van de Stolpe
,
Roel Scholman
,
Arjan van der Meij

Op de Drie Koningen in de Meern is het hele team betrokken bij het steeds beter maken van het onderwijs, gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de wetenschappelijke literatuur. Vanaf volgend schooljaar gaat de Drie Koningen andere scholen begeleiden in het werken aan effectieve lessen. Dit doen ze als een van de Expertscholen van Ontwikkelkracht.

In deze sessie geven schoolleider Yaëlle van de Stolpe en leerkracht Roel Scholman een preview van hun leertraject. In deze sessie gaan we de diepte in over hoe leren werkt. Jullie krijgen kennis over hoe het brein werkt, wat verwachtingen kunnen doen voor de leerlingen, hoe vergeten en herhalen werkt en welke instructieprincipes effectief zijn gebleken.

Ook is er een korte update over de Expertscholen Ontwikkelkracht door Arjan van der Meij.

Directeur
Basisschool De Drie Koningen

Yaëlle van de Stolpe is directeur op basisschool de Drie Koningen in De Meern, onderdeel van WIJS! – sterk onderwijs in Utrecht. Al geruime tijd is Yaëlle werkzaam in het basisonderwijs, jarenlang als leraar in de bovenbouw en ook als curriculum schrijver bij het Nederlands Kennis Curriculum. Als schoolleider levert zij elke dag een bijdrage aan het verbeteren van het onderwijs op haar school vanuit de overtuiging dat alle kinderen recht hebben op het beste onderwijs. De Drie Koningen is een Expertschool op het gebied van leskwaliteit en leraarsprofessionalisering en helpt andere scholen op deze gebieden te verbeteren.

Leerkracht, kwaliteitscoördinator
Basisschool De Drie Koningen

Roel Scholman is leerkracht, kwaliteitscoördinator en deel van het Ontwikkelkrachtteam van de R.K. Drie Koningenschool in De Meern.

Na allerlei stromingen, veranderingen en trends in het onderwijs meegemaakt te hebben, heeft hij heel bewust gekozen voor een school met een evidence informed visie op onderwijs en organisatie. Doen waarvan we weten dat het werkt en dat heel goed doen.

Sinds dit jaar zijn wij gestart als school binnen Ontwikkelkracht, waarbij we bezig zijn met het ontwikkelen van een programma om samen met andere scholen de stappen te kunnen zetten die wij als school in onze ontwikkeling hebben gezet.

Coördinator Expertscholen
Ontwikkelkracht, Ministerie OCW

Arjan van der Meij startte na zijn studie natuurkunde in 1995 als docent natuurkunde op De Populier in Den Haag en heeft tot 2023 met veel plezier lesgegeven in de bovenbouw van mavo, havo en vwo. Daarnaast heeft hij zich ingespannen om het bètaonderwijs in Nederland beter te maken en was een van de pioniers van het maakonderwijs in Nederland. Hij was lang de voorzitter van de adviesraad van Stichting Leerkracht en zat de jury voor van Leraren Ontwikkelfonds. In 2021 was hij Natuurkundeleraar van het Jaar. Sinds maart 2023 leidt hij de pijler Expertscholen binnen het Groeifondsprogramma Ontwikkelkracht.

Ga naar de bovenkant