Categorieën
Mijn Tijdschema

Onderwijs om weten om geweten

Piet van der Ploeg

Kennis is bezig aan een comeback in de school. Na ruim vijftig jaar van minder-minder-minder kennis lijkt het tij te keren. Kennisrijk onderwijs wint terrein. Dat is een welkome ontwikkeling. TENZIJ kennisrijk onderwijs van kennis krijgen een passief en onkritisch gebeuren maakt. In goed onderwijs gebeurt kennis krijgen met het oog op deel krijgen aan denken (na-denken, mee-denken, door-denken), waarbij denken op zijn beurt uit is op: nagaan wat de wereld (de ander, het andere, de situatie etc.) van mij vraagt. Onderwijs draait om weten, om weten om *geweten*.

In mijn presentatie bespreek en illustreer ik deze relatie tussen onderwijs, kennis, denken en (laten we zeggen) gewetensvorming. Mijn benadering is een kritisch alternatief voor de ideologisch geladen en romantische visies die populair zijn in kringen van ontscholers, radicale onderwijsvernieuwers en onderwijsfilosovisionairs.

Lector, hoofddocent
Academica University of Applied Sciences

Van huis uit theoloog. Gepromoveerd op snijvlak van Onderwijsethiek en rechtsfilosofie. Van 1989 tot 2024 (35 jaar …) docent en onderzoeker op domeinen onderwijsfilosofie, onderwijsethiek en onderwijsgeschiedenis. Doodziek maar springlevend.

Ga naar de bovenkant