Leraar, teamleider en auteur
ASKO

Martin Bootsma

Martin Bootsma is mede-oprichter, leraar en teamleider van de Alan Turingschool te Amsterdam, mede-eigenaar van Enigma voor goed onderwijs en co-auteur van diverse onderwijsboeken: En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? (beste onderwijsboek van 2018), De school als werkplaats (beste onderwijsboek van 2022) en Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs (2023).

Expertise: onderwijs, po

Sessiearchief

,

Omschrijving

Tijdens deze sessie staat de koppeling tussen kennisopbouw en taalonderwijs centraal.
We willen dat al onze leerlingen de basisschool geletterd verlaten. Geletterdheid bestaat uit de onderdelen lezen, spreken, schrijven en luiste ren. We besteden op de Alan Turingschool veel aandacht aan deze vier onderdelen, die met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden.
Je kunt binnen thematisch onderwijs diverse taaldomeinen onderbrengen. Dit zorgt er – naast de ontwikkeling van de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid – ook voor dat leerlingen teksten beter begrijpen en dieper tekstbegrip ontwikkelen.
We gaan in op de theoretische onderbouwing en de wijze waarop we dit vormgeven in de praktijk.

,

,

Omschrijving

Er is steeds meer bekend over effectief leesonderwijs vanuit de wetenschap. Maar hoe vertaal je deze kennis naar de dagelijkse lespraktijk?

In deze interactieve sessies kijken we met elkaar naar een gefilmde begrijpend leesles op de Alan Turingschool in groep 6.

Daarna is er ruimte om met elkaar in gesprek over wat er is bekeken.

Let op: dit is een dubbele sessie van 13:00 – 14:30

Podcast

,

Omschrijving

Er is vanuit de wetenschap veel bekend over begrijpend lezen. De vraag is hoe je deze inzichten vertaalt naar de onderwijspraktijk. In deze sessie laten we de aanpak van onze school zien. We werken schoolbreed samen vanuit een gedeelde ambitie om van alle leerlingen goede lezers te maken. In de sessie komen diverse aspecten van ons onderwijs aan bod. Dit zijn als vakmanschap, het werken met rijke teksten binnen een thematische aanpak en de rol van de expert-leraar en de schoolleiding om god onderwijs te realiseren. In de sessie geven we veel voorbeelden uit de praktijk.

Deze sessie wordt gegeven door Heleen Buhrs en Martin Bootsma, beiden van https://www.enigmaonderwijs.nl/

Downloads

,

Omschrijving

Succesvolle teams weten de balans te vinden tussen ‘uitdagend’ en ‘routinematig’ werken.
Als professional binnen de organisatie moet er ruimte zijn om je vakmanschap te ontwikkelen. Ook is het niet alleen prettig maar ook noodzakelijk om als leraar te kunnen terugvallen op deskundige collega’s en een sterk team. Want lesgeven is bij uitstek een teamsport. Visie, aanpak en samenwerking zijn belangrijker in het bepalen van het resultaat dan een individuele prestatie. En succesvol te kunnen zijn, is houvast nodig. Tijdens deze lezing staan we stil bij 5 uitgangspunten die je terugziet op succesvolle scholen.

Downloads

Omschrijving

Ons boek is getiteld: En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven. In dit boek leggen we stapsgewijs uit hoe je een schoolorganisatie kunt inrichten waarbij de werkdruk laag is, het werkplezier hoog is en waarbinnen leraren zich maximaal kunnen richten op de ontwikkeling van hun vakmanschap. Wat in het boek staat beschreven is hoe onze school, de Alan Turingschool in de praktijk werkt. Omdat we zelf vanuit de principes die in het boek staan beschreven een school hebben opgericht en leiden, weten we dat onze aanpak in de onderwijspraktijk succesvol is.

,

Omschrijving

Er zijn structurele eigenschappen van ons onderwijsstelsel die zeer waarschijnlijk bijdragen aan kansenongelijkheid zoals de vroege selectie (setting) in het primair onderwijs en de spoorvorming (tracking) in het voortgezet onderwijs. Stelselwijzingen liggen echter niet binnen de cirkel van invloed die individuele scholen(stichtingen) hebben. Onderwijswetenschappelijk onderzoek biedt scholen echter in ieder geval één belangrijke onderwijskundige oplossingsrichting voor het probleem van toenemende kansenongelijkheid (én afnemende resultaten), waarmee meerdere landen in wereld (bv. Frankrijk, Zweden en de Verenigde Staten) al te maken hebben (gehad). Die oplossingsrichting is het verbeteren van het curriculum en daar hebben scholen(stichtingen) wel veel invloed op. De curricula van de meest succesvolle onderwijslanden (zowel op resultaten als kansengelijkheid) hebben zes overeenkomstige kenmerken; de curricula zijn (1) coherent, (2) cumulatief, (3) selectief, (4) algemeen vormend, (5) specifiek en (6) praktisch haalbaar. De kerndoelen van Stichting Leerplan Ontwikkeling (slo) voldoen echter niet aan deze kenmerken en de uitgangspunten van Eindadvies Platform Onderwijs2032: ‘Ons onderwijs2032’ (2016), tegenwoordig Curriculum.nu, bieden evenmin perspectief op verbetering. In deze sessie verkennen we de theorie en praktijk van een meer kennisgebaseerd curriculum en de voordelen die dit scholen en uiteindelijke natuurlijk de leerlingen kan bieden.

Ga naar de bovenkant