Anna M.T. Bosman

Prof. dr, Radboud Universiteit, Nijmegen

Evenement

  MATERIALEN

  Video: Interview 

  Amsterdam 2020

  Downloads

  Anna Bosman- Dyslexie een stoornis! Waar is het bewijs?

  Powerpoint presentatie researchED Nederland 2020

  SESSIE

  Er is geen huidige sessie

  SESSIE ARCHIEF

  Interview

  Jan Tishauser, interviewt Anna Bosman over haar loopbaan in het onderwijs op dinsdag 17 november. Verder doet zij onderzoek naar het leren en leerprocessen, zoals het leren lezen, van kinderen en jeugdigen met leer- en ontwikkelingsstoornissen.Daarnaast heeft zij de opleiding ‘Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs’ opgezet.

  Dyslexie een stoornis! Waar is het bewijs?

  De ene leerling leert ogenschijnlijk moeiteloos lezen en spellen, terwijl dit voor een andere leerling een moeizame onderneming is die veel oefening vraagt. In mijn lezing stel ik de vraag of de wetenschap een betrouwbaar onderscheid kan maken tussen ‘gewone’ zwakke lezers/spellers en lezers/spellers die zwak lezen en/of spellen als gevolg van een stoornis. De stoornis die dyslexie wordt genoemd.

  Leren lezen, spellen en rekenen. Vooral een kwestie van goed onderwijs

  Om informatie uit tekst te halen en om zelf tekst te kunnen genereren is het van belang dat de lezer/speller beschikt over basislees- en spellingvaardigheden. Om berekeningen te kunnen maken is het van belang dat de rekenaar over basisrekenvaardigheden beschikt. Het gemak waarmee we deze vaardigheden leren wordt bepaald door drie factoren:
  1.     De ‘talenten’ van de lezer/speller/rekenaar. Sommigen kinderen (volwassenen) leren nu eenmaal makkelijker dan anderen.

  2.     Voor lezen en spellen geldt dat de structuur van het schrift bepaalt hoe makkelijk we dit leren. In een regelmatig schriftsysteem zoals het Fins is makkelijker dan in het sterk onregelmatige Engels. Het Nederlands is relatief regelmatig. Ook de wijze waarop we cijfers weergeven bepaalt het gemak waarmee we leren rekenen. In het Chinees is dit zeer consequent in tegenstelling tot het Nederlands of het Frans.

  3.     De instructievaardigheden van de leerkracht. Instructievaardigheden worden bepaald door het hoe en het wat van de instructie. Beiden moeten in orde zijn om succesvol onderwijs te garanderen.

  In mijn lezing zal ik aan alle punten aandacht besteden, maar vooral aantonen dat met een goede, en goed uitgevoerde didactiek (vrijwel) alle kinderen de basisvaardigheden lezen, spellen en rekenen kunnen verwerven.

  Meer info

  BIO

  Anna M.T. Bosman is hoogleraar pedagogiek bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit en directeur van het onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen in Nijmegen . In 2018 startte zij de eerste volledig universitaire 3-jarige bacheloropleiding tot leerkracht basisonderwijs. Haar expertise is leren lezen en spellen en effectieve spellinginstructiemethoden.

  Meer researchED direct naar je inbox?

  Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.