Project omschrijving

foto spreker Jaap Scheerens

Jaap Scheerens

Prof.dr., te gast bij Universiteit Twente

Evenement

Nederland 2022
Huidige sessie
Sessie archief
bio

MATERIALEN

SESSIE

  • za. 18 juni 2022

  • Corlaer College, Nijkerk

Progressief Achteruit: Zwartboek over de Teloorgang van het Nederlandse Funderend Onderwijs

In allerlei nota’s wordt geklaagd over teruglopende prestaties en groeiende ongelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Maar wat opvalt is dat die nota’s vervolgens geen oplossingen bieden, maar wel allerlei “vernieuwingen” die juist meer problemen veroorzaken. Voorbeelden zijn gepersonaliseerd leren, het inwisselen van het centraal examen voor een maatwerkdiploma, een driejarige brugperiode en flexibilisering van de lerarenopleiding. Wij vergeleken de situatie in Nederland met andere landen waar een soortgelijke “progressieve” koers wordt gevaren (Finland, Schotland en Nieuw-Zeeland); ook daar vertonen de scores op internationale toetsen een dalende lijn maar ook met Engeland die omhoog lijkt te krabbelen.
De oplossing moet komen van meerdere “aanvalslijnen”, verbetering van de arbeidsomstandigheden van leraren en van de lerarenopleidingen, “evidence-informed” didactiek, meer vakinhoudelijk inbreng, rationalisering van de curriculumontwikkeling, stoppen met de erosie van evaluatie-me.

Deze sessie wordt gegeven door Paul Kirschner en Jaap Scheerens.

SESSIE ARCHIEF

Er staan nog geen sessies in het archief.

BIO

Afgestudeerd onderwijskunde en psychologische methodenleer, Amsterdam. Cum laude gepromoveerd, Groningen. Promotor A.D. de Groot
Van 1986 tot 2001 werkzaam als Hoogleraar Onderwijsorganisatie en -management aan de Universiteit Twente. Onderzoekspecialisatie Onderwijseffectiviteit. Veel activiteiten voor internationale organisaties, EU, Wereld Bank, Unesco en OECD. Ongeveer twintig boeken, merendeels in het Engels, 5 in het Italiaans, Ongeveer 100 artikelen.