Categorieën
Mijn Tijdschema

De effectiviteit van scaffolding: een grootschalige replicatie

Nienke Smit
,
Renske de Kleijn

In 1978 liet onderzoek met peuters van Wood en collega’s zien dat scaffolding een groot effect had op het taaksucces van peuters. Hulp op maat bleek veel beter te werken dan verbale instructie of voordoen. Aan dit beroemde scaffolding onderzoek deden destijds slechts 32 kinderen mee. Zouden we het effect opnieuw kunnen vinden als we deze studie in 2021 zouden herhalen met een grote groep kinderen? Ons onderzoeksteam liet exact dezelfde puzzel maken en trainde vier proefleiders om de vier verschillende soorten instructie uit de oorspronkelijke studie te kunnen geven. Wij lieten 285 peuters puzzelen. Alle kinderen werden random toegewezen aan één van de vier instructietypes, video opnames werden gecodeerd en geanalyseerd. De resultaten zijn inmiddels bekend en wij zullen ze met jullie delen in deze sessie. Daarna gaan we graag in gesprek over die ene belangrijke vraag: is scaffolding inderdaad, of nog steeds, zo effectief als Wood en collega’s beschreven?

Assistant Professor
Universiteit Utrecht

Nienke Smit promoveerde op een onderzoek naar scaffolding processen in het talenonderwijs. Ze is een ervaren lerarenopleider en doet samen met multidisciplinaire teams onderzoek naar interactie- en afstemmingsprocessen. Daarnaast werkt ze aan het verbeteren van de lerarenopleiding voor zij-instromers. Ze gaf eerder onderwijs in het vo en hbo, onder andere als docent en vakdidacticus Engels. Als rode draad door haar onderwijs en onderzoek loopt de vraag hoe leraren hun leerlingen kunnen laten leren terwijl ze tegelijkertijd zelf ook aan het leren zijn.

Associate Professor / Onderwijsonderzoeker
UMC Utrecht

Renske de Kleijn promoveerde op een onderzoek waarin zij onder andere adaptiviteit van scriptiebegeleiders onderzocht. Ze werkte als onderwijskundig adviseur en trainer op het gebied van feedback, toetsing en datagestuurd werken voor vo en ho en gaf ze les in de universitaire lerarenopleiding. Momenteel doet en begeleidt ze overwegend onderzoek naar het (bio)medisch onderwijs en werkveld. Daarbij focust ze zich op hoe we leerlingen en studenten helpen om echt te leren van de feedback die ze krijgen.

Meer researchED Nederland 2024 sessies

Ga naar de bovenkant