Categorieën
Mijn Tijdschema

Wijze lessen voor leermiddelen

Kim Bellens
,
Mitte Schroeven

Hoe kies je als leraar, vakwerkgroep of schoolteam een lesmethode? Waarmee houd je rekening bij het ontwikkelen van een leermiddel? Hoe gebruik je het leerboek op een doordachte manier in je klaspraktijk? Vaak worden keuzes gemaakt op basis van losse meningen en ervaringen of soms zelfs op hoe aantrekkelijk het leermiddel is vormgegeven. Ook het debat over de kwaliteit van leermiddelen en de link naar de onderwijskwaliteit woedt vaak in alle hevigheid.

Om aan deze en andere vragen een onderzoeksgebaseerde bijdrage te leveren, liep in 2022 binnen het Expertisecentrum Onderwijs en Leren van de Thomas More hogeschool (Vlaanderen) het onderzoeksproject ‘Wijze lessen voor het ontwikkelen, kiezen en gebruiken van leermiddelen in het leerplichtonderwijs’. Er werden drie producten ontwikkeld: een kwaliteitskader, een bijhorende handleiding, en kwaliteitskaarten. In deze sessie lichten we het kader kort toe, en leren we je hoe je het kan toepassen op je eigen methode of lesmateriaal.

Senoir onderzoeker
Expertisecentrum Onderwijs en Leren – Thomas More (Vlaanderen)

Kim Bellens (PhD) deed gedegen onderzoekservaring op over effectieve didactiek en lerareneffectiviteit. Ze schreef onder meer een proefschrift rond de kwaliteit en gelijkheid van onderwijssystemen. Momenteel werkt ze als senior onderzoeker voor het Expertisecentrum Onderwijs en Leren van Thomas More Hogeschool.

Medewerker professionalisering
Expertisecentrum Onderwijs en Leren – Thomas More (Vlaanderen)

Mitte Schroeven heeft 16 jaar ervaring als docent Nederlands en Engels in het voortgezet onderwijs. Momenteel verzorgt ze vormingen voor het Expertisecentrum Onderwijs en Leren over digitale didactiek en effectieve leermiddelen.

Ga naar de bovenkant