Project omschrijving
MATERIALEN
Video: 10 tips voor afstandsonderwijs
Groningen 2020

Ontmoet de onderzoeker: Paul Kirschner
Video: ‘Wijze Lessen’: Cognitieve Psychologie en Goed Onderwijs
Heerlen 2020

Ontmoet de onderzoeker: Paul Kirschner
Podcast researchED Nederland 2021
Over onder andere het lerarentekort en onderzoeksresultaten over wat werkt en wat niet werkt in de klas.
Preview researchED Nederland 2021
Samen met Hannah Bijlsma en Adrie Visscher.
Onderwerp: evidence informed onderwijs verbeteren
SESSIE
Progressief Achteruit: Zwartboek over de Teloorgang van het Nederlandse Funderend Onderwijs
In allerlei nota’s wordt geklaagd over teruglopende prestaties en groeiende ongelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Maar wat opvalt is dat die nota’s vervolgens geen oplossingen bieden, maar wel allerlei “vernieuwingen” die juist meer problemen veroorzaken. Voorbeelden zijn gepersonaliseerd leren, het inwisselen van het centraal examen voor een maatwerkdiploma, een driejarige brugperiode en flexibilisering van de lerarenopleiding. Wij vergeleken de situatie in Nederland met andere landen waar een soortgelijke “progressieve” koers wordt gevaren (Finland, Schotland en Nieuw-Zeeland); ook daar vertonen de scores op internationale toetsen een dalende lijn maar ook met Engeland die omhoog lijkt te krabbelen.
De oplossing moet komen van meerdere “aanvalslijnen”, verbetering van de arbeidsomstandigheden van leraren en van de lerarenopleidingen, “evidence-informed” didactiek, meer vakinhoudelijk inbreng, rationalisering van de curriculumontwikkeling, stoppen met de erosie van evaluatie-me.
Deze sessie wordt gegeven door Paul Kirschner en Jaap Scheerens.
Hoe Wij Leren: De Cognitiefpsychologische grondslagen van het Leren
Het is echt niet voldoende om te leren/weten wat je ‘moet’ doen als leraar/leerling om het eigen leren of die van jouw leerlingen te bevorderen en verbeteren. In mijn woorden: hoe je het leren en lesgeven effectief, efficiënt en bevredigend maakt. Het is ook belangrijk, en zelfs misschien belangrijker, dat je weet waarom iets werkt, hoe iets werkt, wanneer iets wel/niet werkt enzovoorts. Alleen zo word je wat Donald Schön noemt een ‘reflective practitioner’; een professioneel die kan reflecteren op wat zij/hij doet om het beter te begrijpen en uiteindelijk het beter te doen. In deze presentatie worden de grondslagen van hoe wij informatie verwerken om te leren gebaseerd op een aantal basisprincipes uit de onderwijs- en cognitieve psychologie over hoe wij leren.
SESSIE ARCHIEF
BIO
Paul A. Kirschner (1951) is Emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit (Nederland), Gastprofessor aan de Thomas More Hogeschool (België) en eigenaar van kirschner-ED. Naast zijn vele academische prestaties (publicaties, benoemingen, enzovoorts) zet hij in om wetenschap te vertalen naar het onderwijs voor leraren, bestuurders en politici. Met die pet op is hij (mede)auteur, o.a., van Op de Schouders van Reuzen en Wijze Lessen: Twaalf Bouwstenen voor Effectieve Didactiek, Jongens zijn Slimmer dan Meisjes XL en Juffen zijn Toffer dan Meesters en schrift hij regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten).
Meer researchED direct naar je inbox?
Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.