Hannah Bijlsma

Onderwijskundig onderzoeker, leerkracht, Universiteit Twente

Workshop

Leerlingfeedback aan docenten voor verbetering van leskwaliteit

Onderzoek wijst uit dat feedback een sterk prestatieverbeterend mechanisme kan zijn. In het onderwijs ontvangen docenten echter heel weinig feedback op de kern van hun werk: de lessen die ze geven. Een van de redenen daarvan is dat het meestal arbeidsintensief en duur is om dergelijke feedback te geven (bijvoorbeeld op basis van lesobservaties).
Een efficiënte manier voor docenten om feedback op de kwaliteit van hun lessen te ontvangen is het werken met leerlingpercepties van leskwaliteit. Huidige technologische toepassingen maken het mogelijk om op een relatief eenvoudige en snelle manier docenten van feedback te voorzien. Daarom is de Impact! tool ontwikkeld. Hiermee kunnen leerlingen aan het eind van de les met behulp van hun smartphone feedback geven aan hun docent over de les die net gegeven is.
Door de Universiteit Twente is onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van leerlingfeedback aan docenten op onder andere het inzicht van docenten in de sterke en zwakke kanten van hun lessen, hun verbeteracties naar aanleiding van de feedback en op hun leskwaliteit. Tijdens de workshop worden de eerste resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Deelnemers kunnen tijdens de workshop de Impact! tool ook zelf gebruiken het gebruiksgemak ervan ervaren.

Meer info

Bio

Hannah is in 2014 afgestudeerd aan de Academische Opleiding tot Leraar Basisonderwijs in Groningen. Vervolgens heeft zij haar Master Onderwijskunde en de Research Master (Education & Development) afgerond. Ze werkt als onderzoeker (PhD) aan de Universiteit Twente en doet onderzoek naar het gebruik van leerlingfeedback aan docenten voor verbetering van leskwaliteit. Daarnaast staat zij voor de klas als leerkracht van groep 7/8.

Downloads

Nog geen downloads beschikbaar