Hannah Bijlsma

Inspecteur PO/VO en basisschoolleraar, Onderwijsinspectie / Noorderbasis

Evenement

MATERIALEN

researchED Nederland Podcast #23 – Hannah Bijlsma en Bilal Majdoubi

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIEARCHIEF

Onderwijsinspectie: effectief toezicht voor beter onderwijs

Wat gaat er goed in ons onderwijs, wat kan er beter en wat moet er beter? Dit zijn de drie belangrijkste vragen waar de Onderwijsinspectie zich mee bezig houdt. Maar sinds het herziene toezichtskader 2021 is het toezicht nog meer dan eerder gericht op het schoolbestuur. Daardoor heeft de inspectie op een andere (meer indirecte) manier zicht op wat er in scholen gebeurt. De vraag hierbij is dan ook: hoe kan de inspectie haar toezicht zo inrichten dat het een positief effect heeft op de onderwijskwaliteit? In deze workshop staan we stil bij deze vraag en kijken we naar kansen en risico’s van het onderwijstoezicht in Nederland. Vanuit onze eigen ervaringen in de onderwijspraktijk én vanuit onze functie als Inspecteur PO/VO gaan we graag het gesprek aan over de effectiviteit en de meerwaarde van het inspectietoezicht voor scholen en besturen.

Deze sessie wordt gegeven door Bilal Majdoubi. Hannah Bijlsma kon wegens ziekte niet aanwezig zijn.

video
play-rounded-fill

Evidence-informed onderwijs verbeteren: de kennis is er, de verbetering (nog) niet. Hoe komt dat en wat is daarvoor nodig?

Het evidence-informed verbeteren van onderwijs “has a thin record of success”. Het succes van Op de schouders van reuzen en Wijze lessen, en een groeiende belangstelling voor effectief lesgeven, leiden nog niet tot wezenlijke verbeteringen. Hoe komt dat? De slechte aansluiting van wetenschappelijk onderzoek op de onderwijspraktijk wordt vaak genoemd. Als nieuwe werkwijzen wel aansluiten en bewezen positieve effecten hebben op de leerprestaties, dan blijkt het animo om die werkwijzen toe te passen gering.
Willen scholen beter worden? Hoe urgent vinden scholen en leraren het om te verbeteren? Willen ze ‘zo goed mogelijk’ worden, of ‘goed genoeg’ blijven? Hebben leraren geen tijd om aan verbetering te werken, of is dat een te gemakkelijk excuus? Hoe bereiken we dat effectieve praktijken net als in de geneeskunde en landbouw ook in het onderwijs grootschalig benut worden, zodat leerlingen daarvan kunnen profiteren? In de workshop gaan we op dit soort vragen in.

Deze sessie werd gegeven door Hannah Bijlsma, Adrie Visscher en Paul Kirschner.

video
play-rounded-fill

Actieplan voor academische leerkrachten in het PO

De Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs (BAB) verbindt en verenigt academische basisschoolleerkrachten met als doel elkaar te inspireren, wetenschappelijke kennis en werkervaring te delen en om een belangrijke gesprekspartner te zijn voor belanghebbende partijen. De BAB, de VSNU, de PO-Raad, de AVS, de CNV, de AOB en het Netwerk Universitaire Pabo’s hebben gezamenlijk een actieplan ontwikkeld met vijf missies. Deze missies dienen één doel: academische leerkrachten worden zó ingezet, dat hun vaardigheden en kennis optimaal kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en kwaliteit van het onderwijs aan leerlingen in de eigen klas, op de school, binnen het bestuur of in de onderwijssector.

In deze workshop worden de missies van het Actieplan academici PO toegelicht en samen meegedacht over hoe we elkaar kunnen versterken.

BIO

Ik werk als Inspecteur PO/VO bij de Onderwijsinspectie, als leraar in het basisonderwijs en als onderwijsonderzoeker aan de Universiteit Twente. In mijn dagelijks werk ben ik altijd op zoek naar manieren om het onderwijs te verbeteren. Dat geldt in de eerste plaats voor mijn eigen handelen in de klas, waarbij ik gericht ben op vragen als: hoe maak ik mijn onderwijs effectief voor al mijn leerlingen? In mijn rol als onderwijsinspecteur houd ik toezicht op het onderwijs om van buitenaf bij te dragen aan onderwijsverbetering. Mijn onderzoek richt zich op effectief leraargedrag en de professionele ontwikkeling van leraren.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.